Melody Player
foto Fokke Eenhoorn

 

                  

Melody Player gebruiken

Om te oefenen gebruikt het koor het programma Melody Player (MP). Dat kun je ophalen bij MyriadMP. Als je Windows gebruikt, verschijnt er een waarschuwing dat Windows het programma niet kent en dus niet vertrouwt. Klik op 'More info' en 'Run anyway' om door te gaan. Als je het programma installeert kun je ook de handleidingen openen vanuit het Windows start menu. Het vervolg is een klein beetje afhankelijk van de MP versie, vooral wat beperkingen aangaat. De nieuwste versie (6.6.4c) werkt NIET het allerbeste, vind ik tot nog toe, omdat de liedtekst wat vreemd wordt afgedrukt, zij het nog wel leesbaar.

MP update

Een nieuwe versie van MP installeren ter vervanging van een oude gaat als volgt:
  • Zorg dat MP niet actief is
  • Verwijder de oude versie met MP/Uninstall in het Start menu, of via Control Panel
  • Verwijder alle MP elementen uit het Start menu, het bureaublad en de Task bar, door erop te klikken en de instructie te volgen
  • Installeer de nieuwe versie uit MyriadMP (klik op de Download button en volg de instructies. Nogmaals, als je Windows gebruikt, verschijnt er een waarschuwing dat Windows het programma niet kent en dus niet vertrouwt. Klik op 'More info' en 'Run anyway' om door te gaan.)

Eerste gebruik

MPonder   Als je het programma voor het eerst start zie je een blauw venster dat gaat fungeren als bestandslijst. In de rechteronderhoek zit een rechte haak. Door dat symbooltje te verslepen kun je het formaat van het bestandsvenster reduceren tot 15% van de breedte van het scherm. Als je de hoek ver naar beneden trekt, eindigt de onderzijde van het bestandsvenster achter de taakbalk. Je corrigeert dat door op het liggend streepje (naast het kruisje) op de donkere bovenrand van het venster te klikken, dan maakt het programma gebruik van het hele scherm. Daarna kun je evt. met de rechte haak rechtsonder het venster verkleinen tot boven de taakbalk.

Oefenbestanden invoeren

Op de donkere rand van het venster zie je symbolen waarmee het MPonder programma wordt bediend. Als de cursor op een symbool staat, wordt de betekenis op de onderrand van het venster getoond. Muziekbestanden kun je in het bestandsvenster invoeren met de symbolen op de onderrand van het bestandsvenster.

Afspelen

In de rechterbovenhoek van het bestandsvenster bevindt zich een driehoekig symbooltje. Als je dat aanklikt wordt het partituurvenster (‘score view’) zichtbaar. Met de rechte haak in de rechterbenedenhoek vergroot je het venster zonder de taakbalk te overlappen. Nu kun je met de symbolen op de rand van het partituurvenster de gekozen muziek afspelen. Als je daar het vogeltje aanklikt wordt de tekst ook hoorbaar (in een enkele sessie helaas beperkt). Met de mixer kun je je eigen stem naar voren halen, stemmen uitschakelen, enzovoort.

Gegevens opbergen

Je kunt de bestandslijst en de instellingen bewaren in een file met een naam die eindigt op .box. Dat doe je door  boven het bestandsvenster op het symbool met het vraagteken te klikken. De .box file berg je het best op bij de map met mxl bestanden van het betreffend project. In de  .box file staat van een bestand alleen het adres in de computer. Zorg dus dat je bestanden eerst in een map op je vaste schijf zet voor je ze in de bestandslijst invoert. De gegevens in een .box file haal je terug met de knoppen op de bovenrand van het bestandsvenster.

 

Het wijst zich hopelijk vanzelf, of anders met hulp van de handleiding. Heb je problemen of vragen, meld het dan even.

 

Gerben Koopmans